We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Over ons

1
Op het Zuider Gymnasium mag je zijn wie je bent

Ontdek je mogelijkheden en verleg je grenzen!

De school voor getalenteerde leerlingen

Het Zuider Gymnasium is het enige zelfstandige gymnasium in Rotterdam-Zuid. Daarom zijn we ook aangesloten bij de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium

Wij zijn er speciaal voor de (aller)slimste leerlingen en dagen hen uit op de manier die bij hen past. Leerlingen kunnen bij ons hun eigen unieke leerroute volgen en worden daarbij intensief begeleid. Zo bieden we vakoverstijgende projecten aan, bijvoorbeeld het ruimtevaartproject en verrijkingsmodules op het gebied van filosofie, psychologie en toneel. Leerlingen kunnen extra vakken kiezen of vakken op universitair niveau volgen. Eindexamen doen kan bij ons voor een of meerdere vakken al in de vierde of vijfde klas.

Om de wereld buiten school te leren kennen, bezoeken wij theaters en musea en maken we reizen naar bijvoorbeeld Lille, Berlijn en Rome. Ook hebben wij uitwisselingsprojecten met buitenlandse scholen. Leerlingen kunnen verder deelnemen aan het Cambridge-programma waarbij zij de Engelse taal op hoog niveau leren beheersen. De examens hiervoor worden vervaardigd door Cambridge English, één van 's werelds meest toonaangevende exameninstituten. Behaalde certificaten worden internationaal erkend door onderwijsinstellingen en werkgevers. Ook voor Duits en Frans is het mogelijk om dit soort certificaten te halen.

Het Zuider Gymnasium was voorheen gevestigd in hetzelfde gebouw als het Vreewijk Lyceum, een school voor havo- en atheneumonderwijs, maar met ingang van het schooljaar 2019-2020 zijn daar de lessen beëindigd. Om ook de atheneumleerlingen van het Vreewijk Lyceum in staat te stellen om goed vwo-onderwijs te blijven volgen in Rotterdam-Zuid, zet deze groep leerlingen hun onderwijscarrière voort op het Zuider Gymnasium. 

Volgend schooljaar zullen we om dezelfde reden ook starten met een aparte brugklas voor atheneumleerlingen. Via het aanbieden van klas 1 atheneum willen we leerlingen ook de kans bieden om alsnog door te stromen naar een gymnasiumklas. Wanneer dit niet wenselijk blijkt te zijn, kan de leerling doorgaan op het atheneum. Op deze manier stellen we leerlingen in de gelegenheid een bewuste keuze te maken m.b.t. het vwo-diploma (atheneum of gymnasium) dat ze willen én kunnen behalen. Het opstromen van leerlingen na het eerste schooljaar naar een gymnasiumklas gebeurde in het verleden ook al vaak op succesvolle wijze door leerlingen van het Vreewijk Lyceum. De atheneum- en gymnasiumopleidingen op onze school zijn gelijkwaardig, alleen hebben de atheneumleerlingen keuze uit extra vakken i.p.v. de klassieke talen die op het gymnasium een vast curriculumonderdeel zijn.

Het aanbod van atheneumonderwijs op het Zuider Gymnasium zal in elk geval worden voortgezet tot het Zuider Gymnasium zijn intrek heeft genomen in het nieuwe gebouw en de nieuwe onderwijslocatie voor atheneumleerlingen bij het Stadionpark is geopend. Deze nieuwe onderwijslocatie ontstaat door de grote herstructurering van het voortgezet onderwijs op Rotterdam-Zuid waarbij er meer plek komt voor leerlingen, de huisvesting verbeterd wordt en er wordt gewerkt aan een gevarieerder aanbod. Ook de verhuizing van het Zuider Gymnasium naar het pand van het voormalige Zuiderziekenhuis is een onderdeel van deze herstructurering. Leerlingen die op dat moment al het atheneum volgen op het Zuider Gymnasium, hoeven dan trouwens niet van school te wisselen. Zij maken namelijk hun opleiding ook op het Zuider Gymnasium af.