Start atheneumbrugklas op het Zuider Gymnasium

Met ingang van het komende schooljaar is het ook mogelijk om op het Zuider Gymnasium te starten in een atheneumbrugklas. Op deze manier worden alle leerlingen in staat gesteld om goed vwo-onderwijs te volgen in Rotterdam-Zuid.

Het Zuider Gymnasium was voorheen gevestigd in hetzelfde gebouw als het Vreewijk Lyceum, een school voor havo- en atheneumonderwijs, maar met ingang van het schooljaar 2019-2020 zijn daar de lessen beëindigd. Om ook de atheneumleerlingen van het Vreewijk Lyceum in staat te stellen om goed vwo-onderwijs te blijven volgen in Rotterdam-Zuid, zet deze groep leerlingen hun onderwijscarrière voort op het Zuider Gymnasium.

Volgend schooljaar zullen we om dezelfde reden ook starten met een aparte brugklas voor atheneumleerlingen. Via het aanbieden van klas 1 atheneum willen we leerlingen ook de kans bieden om alsnog door te stromen naar een gymnasiumklas. Wanneer dit niet wenselijk blijkt te zijn, kan de leerling doorgaan op het atheneum. Op deze manier stellen we leerlingen in de gelegenheid een bewuste keuze te maken m.b.t. het vwo-diploma (atheneum of gymnasium) dat ze willen én kunnen behalen. Het opstromen van leerlingen na het eerste schooljaar naar een gymnasiumklas gebeurde in het verleden ook al vaak op succesvolle wijze door leerlingen van het Vreewijk Lyceum. De atheneum- en gymnasiumopleidingen op onze school zijn gelijkwaardig, alleen hebben de atheneumleerlingen keuze uit extra vakken i.p.v. de klassieke talen die op het gymnasium een vast curriculumonderdeel zijn.

Het aanbod van atheneumonderwijs op het Zuider Gymnasium zal in elk geval worden voortgezet tot het Zuider Gymnasium zijn intrek heeft genomen in het nieuwe gebouw en de nieuwe onderwijslocatie voor atheneumleerlingen bij het Stadionpark is geopend. Deze nieuwe onderwijslocatie ontstaat door de grote herstructurering van het voortgezet onderwijs op Rotterdam-Zuid waarbij er meer plek komt voor leerlingen, de huisvesting verbeterd wordt en er wordt gewerkt aan een gevarieerder aanbod. Ook de verhuizing van het Zuider Gymnasium naar het pand van het voormalige Zuiderziekenhuis is een onderdeel van deze herstructurering. Leerlingen die op dat moment al het atheneum volgen op het Zuider Gymnasium, hoeven dan trouwens niet van school te wisselen. Zij maken namelijk hun opleiding ook op het Zuider Gymnasium af.