We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Decanaat

Op het Zuider Gymnasium begeleiden wij leerlingen bij de profielkeuze en het kiezen van een vervolgstudie. Wij helpen je te ontdekken wat je kunt en wat je wilt.

Aan het eind van derde klas kies je een van de vier profielen:
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek

In speciale keuzebegeleidingslessen word je bij je keuze begeleid door de decaan en je mentor. Ook organiseren we in de derde klas een zogeheten profielweek, waarin alle activiteiten in het teken staan van de profielkeuze. We bezoeken dan ook een universiteit. Voordat je een definitieve profielkeuze maakt, vergadert het docententeam erover. Ook voeren we hierover nog een gesprek met jou en je ouders.

In de vierde klas doe je een 'snuffelstage', waarbij je gedurende drie tot vijf dagen stage loopt bij een zelf gekozen instelling of bedrijf. Het niveau dat gevraagd wordt is HBO of WO. Ieder jaar opnieuw zijn van alle betrokken partijen de reacties positief en geven onze leerlingen aan hier veel van te leren.

In de vierde en vijfde klas bezoeken alle leerlingen opnieuw een universiteit. Daarnaast kun je deelnemen aan de Studiebeurs Rotterdam, een groot voorlichtingsevenement in Rotterdam, waar bijna alle vervolgopleidingen zich presenteren. Je kunt je verder inschrijven voor extra programma’s aan universiteiten, zoals PreClass van de Universiteit Leiden, de Junior TU Delft en (online) proefstuderen.

Voor de vijfdeklassers organiseren we speeddates met rolmodellen. Dit kunnen studenten zijn of mensen uit verschillende werkvelden. Ook wordt aandacht besteed aan het schrijven van een goede motivatiebrief met het oog op de studie die je wilt volgen, zijn er voorlichtingen op school van verschillende universiteiten en hogescholen.

In de vijfde en zesde klas kunnen leerlingen die daar behoefte aan hebben, studiekeuzegesprekken voeren met speciaal daarvoor opgeleide medewerkers van de Erasmus Universiteit. Al deze activiteiten maken deel uit van de loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) die onderdeel is van het examenprogramma.

Een belangrijke site voor zowel jou als je ouders is https://www.yubu.co/. Deze site biedt actuele informatie van hogescholen en universiteiten. Ook kun je hier opdrachten maken die helpen bij het maken van de juiste profiel- en studiekeuze (het digitaal portfolio). Verder kunnen leerlingen en ouders via deze site corresponderen met de decaan. Onze decaan, mw. M.M. Grijseels, is ook bereikbaar via e-mail: m.grijseels@calvijn.nl.