We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

HORA EST!! Brood en spelen voor klas 1

Op dinsdag 17 december werd op het Zuider Gymnasium het project Brood en Spelen georganiseerd, in het Latijn beter bekend als Panis et Circenses. Het project vond plaats op de eerste etage en was bedoeld voor al onze eersteklassers.

Op dinsdag 17 december werd op het Zuider Gymnasium het project Brood en Spelen georganiseerd, in het Latijn beter bekend als Panis et Circenses. Het project vond plaats op de eerste etage en was bedoeld voor al onze eersteklassers.

Ook voor wie maar weinig afweet van de klassieke oudheid is Brood en Spelen waarschijnlijk een begrip. Het was een belangrijke en succesvolle manier van de keizers om het (arme) volk onder de duim te houden. Door een gevulde maag (panis) en afleiding van de dagelijkse ellende (circenses) braken minder snel opstanden uit. Hierdoor kon de rust in de Romeinse maatschappij in belangrijke mate worden gewaarborgd.

Met Brood en Spelen op het Zuider Gymnasium wordt geprobeerd de eersteklassers te interesseren voor verschillende facetten van de Romeinse en Griekse taal en cultuur. De antieke beschaving stond aan het begin van de westerse cultuur en heeft ook jonge mensen van nu nog veel te zeggen. 

Door middel van een leerzame en creatieve doe-route werden de leerlingen gedurende zeven Romeinse uren (horae) langs verschillende onderdelen geleid. Bij het onderdeel Miles Gloriosus kregen de leerlingen informatie over de Romeinse oorlogsvoering. Bij Triclinium werd verteld hoe de Romeinen aten en wat er zoal op het menu stond. De andere onderdelen waren: Gens Togata (kleding), Ludi (Romeinse spelletjes), Picturae (schilderingen), Lingua Graeca (schrift) en Filosofia (filosofie). Telkens wanneer de bel klonk en de lictor (ordebewaker) ‘Hora est!’ (‘Het is tijd!’) riep, begon een nieuw onderdeel.

Of onze leerlingen nu wilden weten hoe een Romeinse matrona zich kleedde en hoe vissenogensoep smaakte of wanneer een Romein ‘Nunc est bibendum!’ uitriep: met spel en spijs kwam het op het Zuider Gymnasium bij Brood en Spelen allemaal tot leven!