HORA EST!! Brood en spelen voor klas 1

Op dinsdag 17 december werd op het Zuider Gymnasium het project Brood en Spelen georganiseerd, in het Latijn beter bekend als Panis et Circenses. Het project vond plaats op de eerste etage en was bedoeld voor al onze eersteklassers.

Ook voor wie maar weinig afweet van de klassieke oudheid is Brood en Spelen waarschijnlijk een begrip. Het was een belangrijke en succesvolle manier van de keizers om het (arme) volk onder de duim te houden. Door een gevulde maag (panis) en afleiding van de dagelijkse ellende (circenses) braken minder snel opstanden uit. Hierdoor kon de rust in de Romeinse maatschappij in belangrijke mate worden gewaarborgd.

Met Brood en Spelen op het Zuider Gymnasium wordt geprobeerd de eersteklassers te interesseren voor verschillende facetten van de Romeinse en Griekse taal en cultuur. De antieke beschaving stond aan het begin van de westerse cultuur en heeft ook jonge mensen van nu nog veel te zeggen.

Door middel van een leerzame en creatieve doe-route werden de leerlingen gedurende zeven Romeinse uren (horae) langs verschillende onderdelen geleid. Bij het onderdeel Miles Gloriosus kregen de leerlingen informatie over de Romeinse oorlogsvoering. Bij Triclinium werd verteld hoe de Romeinen aten en wat er zoal op het menu stond. De andere onderdelen waren: Gens Togata (kleding), Ludi (Romeinse spelletjes), Picturae (schilderingen), Lingua Graeca (schrift) en Filosofia (filosofie). Telkens wanneer de bel klonk en de lictor (ordebewaker) ‘Hora est!’ (‘Het is tijd!’) riep, begon een nieuw onderdeel.

Of onze leerlingen nu wilden weten hoe een Romeinse matrona zich kleedde en hoe vissenogensoep smaakte of wanneer een Romein ‘Nunc est bibendum!’ uitriep: met spel en spijs kwam het op het Zuider Gymnasium bij Brood en Spelen allemaal tot leven!