Excursie Ieper klas 3

Op 18 december zijn onze derdeklassers op excursie naar het Belgische Ieper geweest. Een van de leerlingen vertelt:

In alle vroegte verzamelden we op woensdag 18 december bij de bus zodat we op tijd zouden kunnen vertrekken. De reis verliep vlot. Bij Antwerpen hadden we weinig last van file en de verwachte belemmeringen van stakende boeren bleven uit.

Onze eerste stop was bij een glooiend veld met allemaal loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Nadat meneer Pel daar ter plekke nog een kort verhaal had verteld, kregen we zelf de mogelijkheid om de loopgraven in te gaan. Maar de dagen hiervoor had het zo geregend dat er grote plassen stonden waardoor slechts één iemand het waagde. Met natte voeten kwam hij weer bovengronds!

De bus bracht ons daarna naar een groot monument: de Menenpoort. Deze stadspoort laat alle namen zien van de mensen die hier tijdens de oorlog gesneuveld zijn. Heel indrukwekkend!  Permanent staan er rouwkransen met klaprozen. En als je binnendoor de trappen op gaat, dan kom je bij grote groene grasvelden waar nabestaanden houten kruisjes in de grond hebben gezet met daarop ook een plaatje van een klaproos en meestal een persoonlijke boodschap. Een verdrietig, maar ook een vriendelijk en troostrijk beeld.

Voor de lunch kregen we gelukkig veel vrije tijd. Ieper is na de oorlog weer herbouwd en het centrum ziet er erg mooi uit! Er was naast het museum dat we na de pauze zouden gaan bezoeken, ook een kerstmarkt, dus sommigen van ons zijn daar naartoe gegaan. Anderen gingen de winkelstraten verkennen of gingen gewoon wat wandelen.

De middag stond vooral in het teken van twee dingen: een bezoek aan het museum ‘In Flanders Fields’ en het bezoek aan een militaire begraafplaats. In het museum ging iedereen vooral zelf aan de slag om opdrachten te maken. Er was tijdens de lessen op school al veel informatie verteld en bij de tentoongestelde voorwerpen en foto’s was veel achtergrondinformatie te vinden.

Op de terugweg naar huis stopten we uitgebreid bij Tyne Cot, de begraafplaats van de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog. Langemark, de begraafplaats waar vooral Duitsers liggen, konden we helaas niet bezoeken, omdat de wegen er naartoe afgezet waren.

Tyne Cot is een prachtig onderhouden begraafplaats en als je eenmaal door de poort heen bent, grijpt de grote hoeveelheid witte grafzerken je gelijk aan. Toen wij arriveerden waren we de enige bezoekers. Meneer Pel zei dat dat heel bijzonder was, omdat er voortdurend mensen naartoe komen. De stilte, het frisse weer en de ondergaande zon maakten het tot intense afsluiting van een bijzonder dag!