We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Schaken scherpt schijnbaar schuchtere scholieren

Op maandag 4 februari vertrokken twee teams boordevol schaaktalent vanaf de Grift naar Oosterhout, om aldaar hun grenzen te verkennen in het intergymnasiale schoolschaaktoernooi. Henk Kleinrouweler, docent Nederlands, was erbij als begeleider en vertelt in bloemrijke bewoordingen:

Het was een prachtige ochtend; de opkomende zon vlocht een roodgouden stralenkrans om de fris ontwakende Hollandse polder, waarin de vogeltjes lustig kwinkeleerden. De slaperige velden, nog met een lichte nachtkoude bekleed, baadden in een weldadig-kalme ochtenddauw.

U heeft het begrepen, beste lezer: wij gaan het hier niet over de resultaten hebben. Dat is ook helemaal niet nódig! De door onze Zuider Gymnasiasten tentoongespreide strijdlust, concentratie en spelbeleving tartten iedere laag-bij-de-grondse scoringsdrift. Bij àlle deelnemers, of ze nou uit Utrecht, ’s Hertogenbosch, Deurne, Rotterdam-Noord of echt Rotterdam kwamen, was het spelplezier overduidelijk merkbaar – en dat was preciés de bedoeling van de organiserende Stichting het Zelfstandig Gymnasium.

In de prachtige, sfeervolle gastlocatie van het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout (vanaf deze plaats nogmaals grote dank voor de geweldige ontvangst en organisatie) speelden twaalf teams van telkens zes schakers in twee verschillende poules hun onderlinge wedstrijden. Toen na vijf speelrondes de rook was opgetrokken, waren er wedstrijdwinnaars – zeker. Maar de spelers van het Zuider Gymnasium hadden iets veel belangrijkers ontdekt, namelijk een diamantmijn vol talent: zichzelf. Af en toe schitterden er al kleine briljantjes, zomaar uit het niets, zoals de overwinningen van Jacco (3 uit 5!) en Ayden in de D-poule en de schitterende zege van Alessio in de B-poule vol met topteams. Of die twee mooie matcombinaties van Kalle (waarvan er één door hemzelf, één helaas werd uitgevoerd door een tegenstandster, met de allerlaatste toren die Kalle haar in de mildheid van zijn op handen zijnde overwinningsroes nog had gegund).

Het ontginnen van al dat talent gaat gewoon verder: iedere donderdagmiddag wordt er tijdens het 9e lesuur geschaakt in lokaal 207. Alle leerlingen zijn van harte welkom om dan langs te komen en mee te doen!